Nieuw onderzoek naar de werking van methylfenidaat

Recentelijk werd een artikel gepubliceerd op GGZ Nieuws over onderzoek naar de werking van methylfenidaat. De studie komt voort uit een samenwerking tussen Radboudumc en Brown University (VS) en liet zien dat methylfenidaat, het actieve bestanddeel van middelen zoals Ritalin, de motivatie verbetert om taken te verrichten. Mensen met een lage dopaminespiegel bleken zich vooral te richten op het vermijden van moeilijke cognitieve taken en leken dus te focussen op de “kosten”(nadelen) van de taken. Mensen met een hoge dopaminespiegel bleken gevoeliger voor de beloning die zij konden krijgen en richtten zich dus vooral op de “baten” (voordelen) van het uitvoeren van een cognitief uitdagende taak. De hogere dopaminespiegel gaat dus gepaard met een andere kosten-baten verhouding waardoor zij eerder bereid zijn cognitieve taken uit te voeren. Het zorgde er dus niet voor dat deze mensen de taak sowieso sneller/makkelijker uitvoerden. Verder onderzoek is nodig om deze werking bloot te leggen. Voor recreatief gebruik van methylfenidaat of andere middelen die de dopaminespiegel verhogen werd gewaarschuwd, omdat dit ook nadelige effecten kan hebben.

Geïnteresseerd in het hele artikel? Lees dan nu verder.

Onderzoek naar methylfenidaat binnen onze AW

In de proefstopstudie onderzoeken we bijvoorbeeld de effectiviteit van methylfenidaat op lange termijn en de veiligheid hiervan. Er wordt gekeken naar wat het effect is van het stoppen met medicatie na een jaar waarbij het stoppen op een geblindeerde wijze gebeurt.

Oorspronkelijke bron

GGZ Nieuws. (2020). Ritalin verbetert je prestatie door je motivatie te verhogen. Geraadpleegd op http://www.ggznieuws.nl/home/ritalin-verbetert-je-prestatie-door-je-motivatie-te-verhogen/?fbclid=IwAR3DtSZTgnd41mV6UlQbK9m7zx7PznLEGP9pJ289VH90jzD2Py6KLzQbavc